Чому в приватному секторі такий дорогий інтернет?

Чому в приватному секторі такий дорогий інтернет? 
“У місті мене підключили безкоштовно, на місяць я плачу 50 гривень за 20 Мбіт / сек, у всіх знайомих ситуація майже аналогічна, чому ж на дачі, всього в декількох десятках кілометрів від міста, підключення коштує 1600 гривень, а мінімальний тариф 100 гривень за 4 Мбіт / сек? »- це питання часто вислуховують фахівці нашої фірми. Відповісти на нього можна коротко і просто: при підключенні приватних будинків використовується інша, більш витратна технологія. Та й аналогію з іншими комунікаціями провести нескладно: мешканці будь-якого багатоквартирного будинку постійно користуються газом , гарячою водою, опаленням, сплачуючи цілком доступні для огляду гроші за ці блага цивілізації. При цьому на дачі або в заміському котеджі газ, а часом і гаряча вода зі світлом – це ціла проблема, вирішення якої вимірюється нерідко тисячами гривень, буває, роками очікування .

 

Тим, хто хоче розібратися в даному питанні детально, пропонуємо прочитати цю статтю до кінця.

Перед вами невеликий сучасний мікрорайон.

Кілька будинків змінної поверховості, розташовані в безпосередній близькості один від одного. Загальна кількість квартир в даному мікрорайоні становить 1700 штук, а відстань до найближчого вузла зв’язку провайдера – близько 3 кілометрів (хоча в реаліях сучасного міста це відстань, як правило, значно менша).
Орієнтовний кошторис для підключення даного мікрорайону “під ключ” виглядає приблизно так:
1. Магістральна лінія зв’язку (оптоволокно, 3км) – 92 000 грн.
2. Районний вузол зв’язку – 15 000 грн.
3. Розподільна оптоволоконна мережа для мікрорайону – 30 500 грн.
4. Вузли зв’язку для підключення абонентів (15 шт.) – 114 000 грн.
5. Абонентські лінії (720 шт.) – 55 000 грн.
РАЗОМ – 306 500 гривень.

При вкладенні 306500 грн, провайдер отримує потенційну можливість підключити 720 клієнтів, кожен з яких, в середньому сплачуватиме 65 гривень на місяць. Тобто, виручка провайдера складе 36 000 грн. на місяць з даного мікрорайону.

Варто враховувати, якщо бажання підключитися до цього провайдера виявлять більше, ніж 720 квартир, провайдеру доведеться збільшувати кількість абонентських портів і прокладати нові абонентські лінії. Однак, ці витрати, враховуючи наявність магістральної мережі та розподільчої мережі в мікрорайоні, мізерно малі. На підключення кожних наступних 48 клієнтів, провайдеру потрібно не більше 7000 грн.

При цьому тимчасові витрати на побудову магістральної та розподільчої мережі, установку та підключення обладнання складуть 3 тижні, а підключення кожного абонента до мережі буде займати в середньому 1 годину 20 хвилин.

Враховуючи витрати в 306 500 гривень і виручку 36 000 на місяць, витрати на даний мікрорайон окупляться не більше ніж за рік, за умови, що абонентська база нарощується поступово.

 

Перед вами приватний будинок. 
Розташування будинку – 3 км від міського масиву, де є присутність провайдера.
Власник цього приватного будинку вже провів газ, тепер він живе в будинку постійно і вирішив підключити високошвидкісний Інтернет.
1. Магістральна лінія зв’язку (оптоволокно, 3 км) – 92 000грн.
2. Кінцеве обладнання – 1200 грн.
Щомісячна абонентська плата від 75 до 150 грн.

З даного прикладу стає очевидним, що підключення не може бути безкоштовним. Картина витрат буде неповною, якщо не врахувати вартість ремонту оптоволоконного кабелю, за допомогою якого виконується підключення. Середня вартість ремонту на магістральному кабелі становить близько 1500 гривень у випадку точкового пошкодження, а ймовірність таких пошкоджень зростає пропорційно довжині кабелю і кількістю перетинів його з транспортними магістралями.

Крім того, варто враховувати, що далеко не завжди по дорозі до місць забудови приватними будинками є необхідна інфраструктура (стовпи ліній електропередач та освітлення) для підвісу кабелю зв’язку. Сумарна вартість однієї опори і її установки для підвісу оптоволоконного кабелю – 2000 грн.

Приклад сільської місцевості. 
65 приватних будинків у 3 км від телекомунікаційного вузла. Варто зауважити, що даний селище займає таку ж площу, як мікрорайон, який описаний в першому прикладі.

Всі 64 будинки заселені і готові підключитися.
1. Магістральна лінія зв’язку (оптоволокно, 3 км) – 92 000грн.
2. Вузол зв’язку для підключення абонентів (64 порти) – 18 000 грн.
3. Для підключення абонентів на території селища буде потрібно 5 кілометрів оптичного кабелю з перемінним кількістю волокон від 2 до 48, в середньому 8 волокон – 35000 грн.
4. Кінцеве обладнання для абонентських оптичних ліній зв’язку (65 шт.) – 57 600 грн.

Разом 202 600 грн. або 3165 з кожного домоволодіння.

При кількості 64 будинки і тарифах від 75 до 100 грн. / Місяць, виручка компанії-провайдера складе приблизно 5000 грн. на місяць. Звідки орендна плата за сумісний підвіс оптоволоконного кабелю по опорах РЕМ складатиме 1500грн. звідки ціна однієї задіяної опори складає 11грн. також не можна не враховувати, що витрати на обслуговування оптоволоконної мережі значно вище, ніж витрати на обслуговування мережі в багатоквартирних будинках, де абонентські лінії зв’язку виконані витою  парою. Крім того, вартість ремонту абонентського відводу, виконаного оптоволоконним кабелем, в середньому становить 1500 грн, при вартості ремонту мідного кабелю в 10 разів нижче. При монтажі та ремонті оптоволоконного кабелю застосовується високотехнологічне обладнання загальною вартістю понад 100 тисяч грн.. Таким чином, загальні витрати на утримання, ремонт і обслуговування оптоволоконних мереж досить великі й становлять помітну частку у вартості підключення до інтернету і абонентській платі.

 

Однак, жодна з відомих технологій не забезпечить вас таким рівнем якості і надійності, як технологія “Оптоволокно в дім”. Також часто нові абоненти в приватному секторі при підключенні демонструють монтажним бригадам цілу колекцію різних USB модемів і антен різних відомих брендів, які були встановлені, але не змогли забезпечити швидкий і надійний доступ в інтернет. Грошові витрати на ці пристрої і спроби підключення до інтернету з їх допомогою деколи сумірні з витратами на підключення по оптоволокну, але при цьому говорити про порівняння якості, швидкості та надійності зв’язку просто не доводиться – це визнає кожен, хто на власному досвіді знайомий з підключенням по технології «Оптоволокно в дім».