Оптоволокно. Та його переваги.

Оптоволокно – це нитка, яка зроблена зі скла або пластику, по передачі якої здійснюється поширення променя, шляхом його відображення.

Існують одномодові і багатомодові волокна. В одномодовом кабелі, відбувається поширення одного променя, а в многомодовом, поширюється безліч променів (мод), кожен вводиться в волокно під певним кутом. Хочу зазначити, що вперше передача інформації за допомогою променя, відбулася в 1950 році.

Переваги використання.

Оптоволоконні системи передач мають безліч переваг перед металевими системами передач:

  • По-перше, вони не схильні до впливу електромагнітними і радіочастотними перешкодами, що дає повною мірою відчути якість і надійність зв’язку.
  • По-друге, в оптоволокні йде високошвидкісна передача даних, на кілька порядків вище, ніж у металевих кабелях.

Так само, в оптоволоконних кабелях відсутнє електромагнітне випромінювання, що дає можливість збільшити безпеку переданої інформації по каналу волоконної оптики. В двадцять першому столітті, людство звикло до високошвидкісних систем передачі, і з кожним роком, вимоги до швидкості передачі даних і надійності невблаганно зростають. На зміну металевим кабелям зв’язку приходить оптоволокно. Адже даний тип кабелю може здійснити високу пропускну здатність каналу, можливість мінімізувати кількість ретрансляторів, що за собою потягне зменшення внутрішніх перешкод.

Оптоволоконний кабель, просто непорівнянний ні з яким іншим, з питання безпеки зв’язку, адже його не можна взяти на прослушку. Якщо вже умільці захочуть прослухати переговори, то їм доведеться зруйнувати будову кабелю, що призведе до значного послаблення сигналу і високу ймовірність перешкод.